Ökoiskola

2023-24. tanév eseményei

Sulizsák
Iskolánk idei évben először, csatlakozott a Sulizsák programhoz, melynek célja a már nem használt ruhák, kiegészítők, lakástextilek összegyűjtése!
Az összegyűjtött ruhák leválogatáson esnek át. A még használható darabok karitatív célt szolgálnak, míg a többi ruhadarab újrafelhasználásra kerül.
A gyűjtés időpontja november 20-23. között zajlott.

Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy összesen 3868 kg ruhát gyűjtöttünk össze, amiért iskolánk alapítványának 193400 Ft-ot utaltak ki.
A legtöbbet gyűjtő osztályok sorrendje:
I. 3.a osztály (767 kg)
II. 2.a osztály (503 kg)
III. 1.a osztály (497 kg)

Kisállat-bemutató
Október 4-én az állatok világnapja alkalmából kisállat-bemutatót tartottunk az iskolában. A bemutató két helyszínen zajlott. Az emeleti aulában a kisebb állatokat fogadtuk, míg az udvaron az ember leghűségesebb társai, a kutyák kaptak helyet. Iskolánk tanulói, dolgozói hozták be házikedvenceiket, hogy megmutassák, bemutassák őket. A rendezvény a délutáni megrendezés ellenére megmozgatta a gyerekeket, szép számmal gyűltünk össze.
Az emeleten a kisebb állatok kaptak helyet, amelyekről kisgazdáik bemutatót tartottak az összegyűlteknek.

Az udvaron sok-sok tacskóval (törpe, rövid- és drótszőrű változattal), egy foxival, terrierrekkel találkozhattak az érdeklődők.

Kutatók éjszakája
2023. szeptember 29-én iskolánk természettudományos szakkörének tagjai részt vettek a Kutatók Éjszakáján, amelynek a Szilády Áron Református Gimnázium adott helyet.

A gyerekek izgalmas kémiai kísérleteket nézhettek meg, szabadulószobás rejtvényt fejthettek meg, megismerkedhettek a hang jellemző tulajdonságaival. Sportos tevékenységek keretében igazi csapatépítő játékokat játszhattak, földrajzos rejtvényeket fejthettek meg.

„Passzold vissza tesó”
Iskolánk az idei évben is csatlakozott a „Passzold vissza tesó” mozgalomhoz!
A mozgalom célja: a használaton kívüli mobiltelefonok gyűjtése!
A mozgalom 2023. szeptember 24. és november 22. között zajlott, az iskola portáján elhelyezésre kerülő gyűjtődobozban. Örömmel töltött el bennünket, hogy ismét szép számmal sikerült telefonokat begyűjteni.

Tudtad? A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

Európai Mobilitási Hét
Idén szeptember 16. és 22. között Kiskunhalas városa ismét csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt.
Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon. Iskolánk a rendezvény keretében meghirdetett környezetvédelmi vetélkedőn is részt vett. A Berki Lilla, Havasi Regina, Gáspár Bence összetételű csapat sikeresen teljesítette a környezetvédelmi vetélkedőt, melynek témája idén az energia volt.

Iskolánk 2023. szeptember 1-től Örökös Ökoiskola cím birtokosa.

Ökoiskolának lenni elköteleződés a fenntarthatóságra nevelés mellett. Iskolánk 2016. január 1. óta birtokolja ezt a megtisztelő címet. Mit is jelent ez? A környezetvédelem és a fenntartható fejlődésre nevelés nem csak pedagógiai feladatként jelenik meg nálunk, hanem az egész intézmény működtetésében, mindennapi gyakorlatában is megfigyelhető.

2022-23. tanévi események

Kiskunhalasi szennyvíztisztító telep

A természettudományos szakkör résztvevői 2023. június 8-án látogatást tettek a kiskunhalasi szennyvíztisztító telepre. A gyerekek megismerkedhettek a szennyvíztisztítás, a rendszerüzemeltetés folyamataival.

Köszönjük a lehetőséget Szilágyi Zsoltnak a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft munkatársának

Fogd és olvasd!
2023. januárjában elindult kezdeményezésünk, amelynek célja a gyermekek olvasóvá nevelése. Az iskola aulájába kihelyezett könyvespolcot bárki szabadon használhatja, olvasgathatja az ott lévő könyveket, folyóiratokat. Ha szeretné haza is viheti, de cserébe egy másikat kérünk, hogy a többieknek is legyen miből választania.

A könyvespolc nagy sikernek örvend, sok kis kéz látogatja nap-mint nap.

„Passzold vissza tesó”
November végén sikeresen zárult a „Passzold vissza tesó” mobiltelefon gyűjtő mozgalom. A mozgalom célja a használaton kívüli mobiltelefonok összegyűjtése volt az újra felhasználhatóság jegyében. Sok kicsi-sokra megy alapon sikerült jó pár darab telefont összegyűjtenünk, amivel iskolánk is hozzájárulhatott az Afrikában élő, veszélyeztetett fajok védelméhez.

Papírgyűjtés
November végén zárul papírgyűjtő akciónk. A versenyt a 2.a osztály nyerte. Ők és családjaik gyűjtötték a legtöbb papírt, 740 kg-ot. Bevételük az osztálypénzüket fogja gazdagítani.

Európai Hulladékcsökkentési hét
November 19-27. között került megszervezésre az Európai Hulladékcsökkentési hét, amelyhez iskolánk is csatlakozott. Az idei évben a textil témaköre köré épült a program. Célunk az volt, hogy megmutassuk, hogyan lehet a már nem használt textileket újrahasznosítani, a maradék anyagokat felhasználni. A gyerekek és pedagógusaik nagyon színesen, ötletesen közelítették meg a témát és szebbnél szebb alkotások születtek. Volt, aki faliképet, volt, aki manócskát készített. Egyesek ruhaterveket szabtak és ragasztottak, mások verset írtak és plakátot terveztek. Volt, aki tűt és cérnát ragadott és karácsonyi díszeket alkotott.
Azért, hogy ezt a munkában és ötletekben gazdag hetet méltóképpen lezárhassuk egy kiállítást szerveztünk, ahol megmutattuk, hogy milyen sokoldalúak vagyunk! Úgy érzem a gyerekek és felnőttek is egyaránt kikapcsolódtak az ötletes tárgyak készítése közben.

HAPPY-HÉT 2023

Iskolánk idén második alkalommal csatlakozott a Happy-hét kezdeményezéséhez. Az idei év fókusza a VÍZ, a fiatalok vízfogyasztása volt.
A programokban mind alsó, mind felső tagozaton szép számmal vettek részt.
Alsó tagozaton a gyerekek a víz körforgásával ismerkedtek meg, a 2.b osztály kirándulást tett Sóstóra, ahol megismerkedtek a tó növény és állatvilágával, megvizsgálták a tó vizének néhány tulajdonságát és egy szuper délutánt töltöttek el. A gyerekek a témahét során készítettek akváriumot, plakátokat terveztek, faliújságot díszítettek az elkészült munkáikból, illetve online feladatokkal, kisfilmekkel ismerkedtek a víz témakörével.

Felső tagozaton a víz körforgása köré épült a témahét. A csapadékvíz hasznosíthatóságát térképezték fel, megismerkedtek a szennyvíz fogalmával, videót néztek Az egyetemes vízkultúráról, számításokat végeztek arra vonatkozóan, hogy mennyi vízre van szüksége egy elefántnak.

A témahéttel a célunk az ivóvíz fogyasztás népszerűsítése, az egészséges életmód bemutatása volt.
A témahét megjelent az ökofaliújságon is, ahol plakátokon keresztül ismertettük meg a gyerekeket a témával.

A témahét kapcsán a hírekbe is bekerültünk: https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2023/03/az-ivovizfogyasztast-nepszerusitettek-halason

Fenntarthatósági témahét
A fenntarthatósági témahetet ebben a tanévben április 24-28. között szerveztük meg iskolánkban az 5. és 6. évfolyamokon. A szervezés során törekedtünk arra, hogy a gyerekek ne csak a tanórákon találkozzanak a fenntarthatóság témakörével, ezért igyekeztünk délutáni programokat is szervezni, ahol az iskolapadon kívül, szabadabban tölthetik el idejüket. Az idei évben a témahét kiemelt témája a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia és a hulladék volt.
A hét során igyekeztünk minden témakört érinteni, minden évfolyamnak betekintést adni a kiemelt témákból. Angol és német órákon a környezetvédelemhez, a fenntartható értékeinkhez, a hungarikumokhoz kapcsolódó kifejezésekkel ismerkedtek meg a gyerekek, amelyekkel plakátokat, gondolattértképeket készítettek, játékos feladatokat oldottak meg. Matematika órán a gyerekek játékos feladatokon keresztül – zöldmatek – a környezet szennyezésére vonatkozó példákat oldottak meg, grafikonokat elemeztek. Számtásokat végeztek az ökológiai lábnyom fogalmához kapcsolódóan. A feladatokon keresztül a gyerekek olyan feladatokkal találkoztak, amelyek a napjainkban felmerülő problémákat elemzik.

Az inváziós fajokról hallottak már a gyerekek, de azt nem gondolták, hogy ilyen sok van közülük, amelyekkel nap, mint nap találkozhatnak. Szép, színes munkákkal mutatták be, hogy melyek is ezek a fajok!
A 2023-as év emlőse a vakond. A gyerekek szövegértési feladattal ismerték meg részletesen ezt a kis állatot, majd egy rendszerezőtechnika segítségével ismételték át, hogy mit tudtak meg az életmódjáról, az élőhelyéről, a testfelépítéséről.
A témahét során délutáni programokat is szerveztünk. Bringatúra, illetve filmvetítés várta a gyerekeket.

2022-23. munkaterv

2021-22. tanév eseményei:

A 2021-2022-es tanévben folytattuk eddigi jó gyakorlatainkat, valamint új programokkal is bekapcsolódtunk a környezettudatosság nevelési folyamatába.

Európai Mobilitási Hét – Autómentes nap
Idén szeptember 16. és 22. között, huszadik alkalommal rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon. Iskolánk a szeptember 17-én megrendezett Európai Autómentes nap vetélkedőin eredményesen képviseltette magát. A középiskolás kerékpáros ügyességi versenyen II. helyezést értek el iskolánk diákjai.

Európai Hulladékcsökkentési Hét
Hagyományainkhoz híven idén is csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melyet november 22-26. között rendeztünk meg intézményünkben. A 2021-es év fókusza a „körkörös közösségek” voltak. A tanulók olyan témákkal foglalkoztak ezen a héten, amelyek a hulladék keletkezésének csökkentésére, a termékek újrahasznosítására hívják fel a figyelmet.
Ez volt az ötödik alkalom, hogy részt vettünk az Európai Hulladékcsökkentési Héten, melyen az egész iskola közreműködött, valamilyen módon. A Covid19 vírus miatt több nehézséggel szembesültünk. Karantéba került több osztály is. A pedagógusok kitartó, lelkes munkájának köszönhetően a karanténos osztályok is hozzájárultak ahhoz, hogy ez a hét megvalósulhasson.
A felső tagozatos diákok közül többen is verset írtak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan.

Természetkímélés

Szedd fel gyorsan a szemetet,
Kíméld meg a környezeted!
Vásárláskor vigyél magaddal kosarat,
A nejlon zacskó a boltban marad.
Komposztáld a konyhai hulladékot,
a virágaid meghálálják a kapott tápanyagot.
Italod ne az ásványvíz legyen,
a csapvíz is megfelel neked.
Az ételmaradék ne végezze a kukába,
Használd fel okosan vacsorára!
(Balázs Amanda Maja 6. b)

Happy-hét
Az idei tanév volt az első, hogy a Fazekas iskola is csatlakozott a Happy-héthez, melynek kiemelt témája a víz és az ahhoz kapcsolódó egészségtudatos táplálkozás volt. Ezen a héten is minden évfolyam megtalálta a maga feladatát. A 3.b osztályban például vízzel való kísérletek révén ismerkedhettek meg a tanulók a víz védelmével, valamint az egészségtudatos táplálkozással is.

Fenntarthatósági Témahét
2022. április 25. és 29. között rendezte meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelésben a Fenntarthatósági Témahetet. Számunkra szép hagyomány, hogy iskolánkban minden tanévben témahetet szervezünk a 3., 5. és a 6. évfolyamos diákoknak.
A tavaszi félév során az iskolai NETFIT méréseket kiegészítettük egy előadássorozattal, amely során az egészséges életmódra nevelést szorgalmaztuk. A Föld napja alkalmából filmvetítést tartottunk iskolánkban, melyet osztályszinten valósíthattunk meg.
Ökoiskolaként kiemelten fontos célunk, hogy a gyermekekkel megismertessük a természet szépségét, a környezet védelmét, emellett elősegítsük a már meglévő tudásuk elmélyítését a fenntarthatóságról. Fontosnak tartjuk, hogy a tanulók pozitívan viszonyuljanak az őket körülvevő természethez, környezethez, valamint védjék azt.

Pasztendorf Gabriella

2021-22. munkaterv

2020-21. tanév eseményei:

A 2020-2021-es tanévben folytattuk eddigi jó gyakorlatainkat az ÖKOságok terén és számos új dologgal bővítettük, színesítettük iskolánk környezettudatos életét.

Európai mobilitási hét – Autómentes nap 2020
Az Európai mobilitási hét – Autómentes nap keretén belül szeptember 18-án pénteken az aktuális járványügyi szabályok betartásával rendezték meg az autómentes napot. Iskolánk minden évben aktív résztvevője ennek az eseménynek, idén is két csapattal indult. A diákok online, valamint kerékpáros vetélkedőn mérhették össze tudásukat, ügyességüket. A kerékpáros vetélkedő 14 órakor indult a főtérről és különböző városi színtereken voltak a feladatok. Ezen a napon díjmentesen lehetett utazni a halasi helyi járatokon. Ezzel az akcióval hívták fel a figyelmet a helyi közösségi közlekedés használatára. Eredményhirdetésre nem került sor, mindenki ajándékokkal térhetett haza egy nagyon szoros verseny jutalmaként. 1. csapat tagjai: Király Zsófi, Gyenizse Luca, Hering Janka, Szakál Áron. 2. csapat tagjai: Göndör Gergő, Lengyel Vivien, Karaszi András, Burai Bálint.

Fenntarthatósági Témahét 2020. október
Az idei tanévben 2020. október 5-9. között szerveztük meg a Fenntarthatósági Témahetet. Számunkra szép hagyomány ez, hiszen már többször csatlakoztunk ehhez a programsorozathoz. A témahéten a második, ötödik és hatodik évfolyamos tanulók vettek részt. A 2. évfolyamos kis diákok PET palackok kupakjait használva alkottak logikai táblajátékokat, memória játékot, ezek mellett képek is készültek állatok és akváriumi halak formájában. A többi kézműves tevékenységekhez tojástartókat és wc papír gurigákat használtak fel a tanulók, amikből védett fajokat, illetve arcképet, róka úrfit és róka kisasszonyt formáztak meg. Csoportmunkában a tapasztalataikat, ismereteiket összegyűjtve készítettek a szelektív hulladékgyűjtésről színes és érdekes plakátokat a gyerekek. A képek és színezők mellett felkerült még egy, a témához kapcsolódó vers is. A diákok az iskola környékén és az iskolában is szedtek szemetet, ahol egy zsáknyi szemét gyűlt össze. Az 5. évfolyamos tanulók rajzokat készítettek a szelektív hulladékgyűjtésről, ezek mellett egy érdekes totót töltöttek ki a víz védelméről, a víz körültekintő felhasználásáról. Egy nagyon izgalmas projekt keretében működtethető vízimalom modellt is alkottak technika órán a diákok. A modell kipróbálása során többféle kísérletet is tettek. A témahéthez kapcsolódóan a 6. osztályos fiúk szendvicseket készítettek egészséges alapanyagokból, a lányok egészséges recepteket kerestek és írtak össze. Természetesen minden osztálytársukat megkínálták a fiúk az egészséges szendvicsekből. Ezek mellett a magyar nemzeti parkokról tudhattak meg többet egy totó kitöltésével. Ismereteik bővültek a természeti kincseinkkel, a kulturális örökségeinkkel.
A hetet kiállítással zártuk. A 2020. évi Fenntarthatósági Témahéten kiemelkedő iskolai teljesítményt nyújtott intézményünk, ezért elnyerte a megye Legaktívabb Iskola Díját.
Európai Hulladékcsökkentési Hét a Fazekasban
Iskolánk idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz, melyet november 21-29. között rendeztek meg. A 2020-as év fókusza a „Láthatatlan hulladékok” voltak, viszont minden olyan témával foglalkoztak a diákok, amelyek a hulladék keletkezésének csökkentésére, a termékek újrahasznosítására hívják fel a figyelmet. Minden évfolyam, illetve minden osztály valamilyen módon hozzájárult a hét megvalósulásához. Az első osztályos tanulók az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva több alkalommal beszélgetőkört szerveztek, ahol a gyermekek meséltek arról, hogy az otthonukban milyen hulladékok keletkeznek. A gyűjtött wc papír gurigákból nagy örömmel készítettek a kisgyerekek különböző figurákat, hóembert, pingvint vagy a Jégvarázs című meséből Olafot. A második évfolyamos tanulók a hulladékcsökkentési társasjátékkal való tevékenység, valamint matematikaórán megjelenő szöveges feladatok során beszélgettek a hulladékgazdálkodásról, a szelektív hulladékgyűjtésről, újrahasználhatóságról és magáról a környezettudatosság szerepéről és fontosságáról. A harmadik évfolyamos diákok szemléletes plakátokat készítettek, ezzel is felhívva a figyelmet a környezettudatosságra, illetve a láthatatlan hulladékok csökkentésére. A negyedik évfolyam különféle tevékenységgel hívta fel a figyelmet a környezettudatosságra, szemléletformálás történt a feladatlapok megoldásával, tudástérkép készítésével. Tárgyat készítettek újrahasznosított, környezetbarát alapanyagokból, bevásárlószatyrot terveztek az öko-desing jegyében. Az ételmaradékok újrahasználhatósága, újra hasznosítása egyaránt előkerült, nem csak az intézményben, de otthon is. Az ötödik és hetedig évfolyamos tanulók hulladékcsökkentési tervet készítettek a családjukra, valamint ökológiai lábnyomot számítottak Magyarországra vonatkozóan. Csoportokban összegyűjtötték a tanulók a családjuk rossz vásárlási szokásait. A hibák megbeszélése után akciótervet fogalmaztak meg a változtatás lehetőségeire. Az Öko-szakkör tagjai kézműves tevékenységeken keresztül ismerkedhettek meg jobban a környezettudatossággal. “Nem kérek szórólapot!” kampányt hirdettünk a tanulók, a szülők és a pedagógusok körében. A hét végén kiállítást szerveztünk a hulladék negatív környezeti, társadalmi és gazdasági hatásairól, illetve a hulladék csökkentésének kulcsfontosságú szerepéről.

Fenntarthatósági Témahét 2021. április
Az idei tanévben 2021. április 19-23. között szerveztük meg a második Fenntarthatósági Témahetet. A témahéten a második, ötödik, hatodik és a hetedik évfolyamos tanulók vettek részt. A 2. évfolyamos kis diákok PET palackokból készítettek kaspókat és virágtartókat, valamint rajzok készültek a fenntarthatóság jegyében. A többi kézműves tevékenységben újságpapír felhasználásával lepkéket, valamint papírmasé állatokat készítettek tanulóink. Ezeken felül az iskola környékén és az iskola területén is szedtek szemetet. A felső tagozatos tanulók online formában csatlakoztak az idei Fenntarthatósági Témahéthez. A diákok a Classroomon keresztül kapták meg a feladatokat, melyen önállóan dolgoztak. A feladatok megoldásában a szülők segítségét is igénybe vették. Az 5. évfolyamos diákok digitális úton mérték az ökológiai lábnyomukat, mely egy informatika óra keretében került megvalósításra. Azt vizsgálták, hogy a mindennapi életük milyen hatással van élő környezetükre. Ezek mellett megfogalmazták írásban, hogy mit jelent számukra az élő környezet védelme, valamint lehetőségeket kerestek arra vonatkozóan, hogy a családjuk ökológiai lábnyomát miként lehetne csökkenteni. Az informatika csoport a jegesmedvék világnapjáról szóló szöveget dolgozott fel, ezzel érintve a globális felmelegedés kérdéskörét, valamint az erdő, mint életközösség évszakonkénti szerepéről szóló ismeretterjesztő szöveget szerkesztettek az online felületen. Fenntartható háztatártasi tervek, valamint maradékmentes családi élet tervezése történt otthon. A jó és rossz vásárlási szokások összegyűjtése egy linken található tájékoztató alapján valósult meg. A témahéthez kapcsolódóan a 6. osztályos tanulók fogalmazást készítettek a fenntarthatóság jegyében. Matematika óra keretében online órán a háztartási hulladékok csökkentésének lehetőségeiről beszélgettek. Infografikát tanulmányoztak a diákok, és ahhoz kapcsolódó számítási feladatokat végeztek. Emellett ének-zene órán az erdővel kapcsolatos népzenéket gyűjtöttek össze. Szintén mértek ökológiai lábnyomot is. A 7. osztályos tanulók a fenntartható közlekedésről, szállításról tanulmányi gyűjtőmunkát készítettek. A hét végén kiállítást is rendeztünk az elkészített alkotásokból.
Ezek mellett csatlakoztunk szeptembertől kezdődően a “Passzold vissza tesó!” kezdeményezéshez is, így a használt mobiltelefonokat, tableteket is le lehet adni iskolánk portájánák elhelyezett gyűjtődobozban, amiket így újrahasznosíthatnak, csökkentve ezzel a kibányászott fémek mennyiségét. Ezek mellett a tanári irodában vízautomata működik, valamint üvegpoharakat, csészéket és bögréket használunk az iskola egész területén. A hulladékcsökkentés ösztönzésére a tanulók műanyag zacskó és eldobható flakonok helyett, uzsonnás dobozban és kulacsban hozzák a tízórait és az uzsonnát. Ezt már első osztálytól kezdődően javasoljuk és támogatjuk. Zajszint mérést végeztünk iskolánkban az egyes területek zajszennyezettségének megállapítására, hiszen a környezeti zaj nagymértékben befolyásolja a tanulók koncentrációját és tanulási eredményességét. Fadobozos játékokat készítettünk, melyekhez a bábúkat PET flakonok kupakjai biztosították. A játékok az iskola aulájában kerültek kihelyezésre. A tanévet a Csodaszarvas táborral zártuk, amely városunkkal közös szervezés. Célunk az volt, hogy a gyermekekek természetközeli élményeket biztosítsunk. A portánál szintén megtalálható még az elemgyűjtő is.

Örömünkre szolgál, hogy évről évre egyre több diákunkat sikerül megmozgatni a környezetünk védelmével kapcsolatos akciókkal, programokkal.
Pasztendorf Gabriella
ÖKO folyamatgazda
2020-21-es munkaterv

2019/2020. tanév eseményei:

A 2019-es évben is csatlakozott Kiskunhalas az Európai Mobilitás Hét (szeptember 16-22.) programjaihoz, hogy népszerűsítsék a környezetbarát közlekedési formákat. Szeptember 20-án került megrendezésre a főtéren a biciklis ügyességi verseny és a környezetvédelmi vetélkedő, a város általános és középiskolái számára. A 2019-es év élőlényeiről szóló környezetvédelmi vetélkedőn iskolánk csapata 3. helyezést ért el! A csapat tagjai: Király Zsófi, Mamlecz Milán és Szakál Áron. Felkészítő tanár: Kuklis-Kovács Kitti

2019-2020-as munkaterv

2018/2019. tanév eseményei:

ÖKO-varroda
Ebben a tanévben is megrendeztük a most már hagyományosnak számító ÖKO-varrodát. Főleg alsóbb évfolyamosok jelentkeztek, de a felsősök is képviseltették magukat, a legidősebb diákok 6. évfolyamosok voltak. Az idei tanévben zoknikból készítettünk állatfigurákat. A gyerekek hozták be a zoknikat amelyekből a macska-formák elkészültek. Első lépésben a kívánt formájúra vágtuk az anyagokat. A zoknikat szilikonizált poliészter golyókkal töltöttük ki. Ezután a gyerekek összevarrták a fej részénél a fülekkel együtt. Pöttyös szalagból masnit kötöttünk a nyakukra, hogy a test és fej rész szépen elkülönüljön. Ezután gomb szemeket és filc anyagból orrot ragasztottunk fel a cicákra. A kreatívabbak filctollal bajuszt és szájat rajzolhattak a zoknifigurákra. A foglalkozás jó hangulatban zajlott, a gyerekek élvezték a közös alkotást. A program előkészítésében és megtartásában Kovács Kitti és Pasztendorf Gabriella tanárnők vállaltak szerepet.

Fenntarthatósági témahét március 19-25.

Az 5. és 6. évfolyam számára idén is témahetet szervezett az iskola, mely ebben az évben a „Túl a Hulladékhegyen” címet kapta.
A gyerekek 5 különböző programon vehettek részt. Az első nap Kiss Tamás előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Itt a hulladékcsökkentés és a hulladéktermelés következményeiről volt szó. A második napon a résztvevők kézműveskedhettek. A diákok a foglalkozáson rossz CD lemezekből készíthettek aranyos baglyokat. Ezután a sportolni vágyók biciklitúrára indultak. Eközben szemetet szedtek a Sóstó partján. A negyedik napon néhány gyerek Imre bácsi vezetésével betekinthetett a MÁV (Magyar Államvasutak) mindennapjaiba. A hét lezárása képpen az osztályok vetélkedőn mérhették össze ügyességüket és tudásukat. Harmadik lett a 6.c, második az 5.a és a legügyesebb osztály a 6.b csapata lett.
A tanulók a témahét végére sok tudást szereztek és sok új dolgot ismertek meg. Szembesültek azzal, hogy milyen fontos figyelni a hulladékcsökkentésre a mindennapjainkban.

Zöldokos kupa

Az Országos Fenntarthatósági Hét kapcsán szervezték meg az ország iskoláiban a Zöldokos Kupát. Iskolánkat Öko-sokk csapat néven Barina Adrienn, Majoros Melinda és Virág Viktória 8. osztályos tanulók képviselték. A lányok sikeresen teljesítették az elődöntő három internetes fordulóját, így bekerültek a március 22-én Kunszentmiklóson megtartott megyei elődöntőbe.

Támogatás a kutyáknak:

A 6.c osztály fontosnak tartja, hogy segítsen az állatokon. Sokat gondolkodtunk, hogy milyen célt támogassunk ebben a tanévben. Mivel iskolánk ÖKO iskola, úgy gondoltuk, hogy osztályunk kupakokat gyűjt a Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány számára. A szorgalmas gyűjtésnek meg lett az eredménye. Több szatyornyi kupak gyűlt össze. A kupakokat az alapítvány beváltja és a kutyák gondozására fordítja. A második félévben is tovább folytatjuk a gyűjtést!

Természettudományos Diákkonferencia:

A Kertvárosi Iskolában megrendezett Természettudományos Diákkonferencián a Fazekas Iskolából 3 csapat indult. Fizikai témájú kutatásukról számoltak be. A zsűrinek legjobban tetszett Adorján Imre Alex és Nagy Marcell előadása az Állati mozgásformákról.
Csóti Zalán és Kelle Bence A képrögzítés történetét, Sztanik Kíra, Nagy Szabolcs és Kovács Ármin pedig Energiagyárosok címmel az alternatív energiákat kutatja (tovább).

Európai Hulladékcsökkentési Hét:

Iskolánk idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz, melyet november 17-25. között rendeztek meg. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a veszélyes vegyi anyagok elkerülésére, ami a háztartásokban keletkezik. “Ártalmak nélkül” címmel plakátokat készítettek az osztályok, az elkészült munkák az alsós folyosón kiállításra kerültek. Többek között a gyógyszerek mellőzése, a tisztítószerek káros hatásai és alternatív lehetőségek szerepeltek a legnépszerűbb témák között, de ötletet kaphatnak a látogatók a használt olaj újrahasznosítására vagy az elromlott elektromos eszközök újragondolására is. Akciónkkal a mindennapokban keletkező veszélyes hulladékokra hívtuk fel a figyelmet.

Beszámoló 2018-2019 ÖKOságok

2017/2018. tanév eseményei:

Öko-varroda

A közös varrásnak hagyományai vannak intézményünkben, hiszen már ebben a tanévben is szerveztünk hasonló foglalkozást, így született meg a gondolat, hogy Öko-varrodát indítsunk, és megőrizzük ezt a jó gyakorlatot. Egy városi pályázat keretében sikerült több új varrógéphez és más, a varráshoz szükséges anyagokhoz hozzájutnia iskolának.
Május végén újabb közös varrásra hívtuk a gyerekeket, amely eseményre immár sikerült sokkal több diákot bevonni és megmozgatni. Használt ruhákból készítettünk új tárgyakat, ezúttal pici cicákat varrtunk.

Kerékpáros Iskola Kupa

Iskolánkban különösen nagy hangsúlyt fektetünk a környezetebarát közlekedési formák, így a biciklizés népszerűsítésére. Eredményesen, hiszen a Kerékpáros Iskola Kupa városi fordulóján 4 fős csapatunk megszerezte az első négy helyet.

I. Víg Gábor 8.b (továbbjutott a megyei döntőre)
II. Tamás Andor 8.b
III. Tallér Ádám 8.b
IV. Péli Márk 6.a

Európai Hulladékcsökkentési Hét:

Első alkalommal 2017. őszén csatlakozott iskolánk az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányához, melyet november 18-26 között szerveztek meg. Az akció keretében diákjaink kinőtt, már nem használt ruhákat és párnákat hoztak be, melyekből szabásminta alapján rongy-kacsákat varrtunk. Minden anyagot felhasználtunk: szivaccsal töltöttük meg őket a rongy-állatkákat, végül a kacsák szemeit gombokból készítettük. Fő célunk a gyerekek figyelmének felhívása az újrahasznosítás lehetőségeire, fontosságára.

Európai Autómentes Nap:

Az Európai Autómentes Nap 2017. szeptember 22.én, péntek délután került megrendezésre Halas főterén. A város iskolás csapatai mérték össze ügyességüket, kerékpáros jártasságukat. Három fős csapatok pedig elméleti tudásukat próbálhatták ki a tudatos környezetvédelem témájában.
Nyolc városi iskola közül mindkét kategóriában a Fazekasos diákok győzedelmeskedtek!
Biciklis csapat: Varga Dávid, Mátó Martin, Vig Gábor, Tallér Ádám, Tamás Andor, Péli Márk
Környezetvédelmi csapat: Répási Réka, Jáger Tekla, Ritter Rafael

Munkaterv 2018-2019., Beszámoló 2018-2019. ÖKOságok

2016/2017. tanév eseményei:

„ENERGIA A TALPUNK ALATT”

Tudtad, hogy a talpad alatt a Föld mélye rengeteg energiát rejt? Tudtad, hogy ez az energia nemcsak otthonokat, iskolákat vagy uszodákat, de egész városokat is fűthet? Tudtad, hogy minél több „földalatti” energiát használunk, annál kevésbé szennyezzük a környezetet? Tudtad, hogy ez a te városodban, Kiskunhalason is megvalósulhat?

Képzeld el – rajzold le! – szólt az EU-FIRE KFT. rajzpályázata.
A 4. c osztályosok elképzelték, lerajzolták és elküldték alkotásaikat.
Az eredményhirdetésre a polgármesteri hivatalban került sor.

Eredmények:
I. hely: Ádám Levente, 4.c
III. hely: Hering Janka, 4.c
Felkészítőjük: Zsoldosné Papp Judit

A legszebb munkákat a Közösségek Házában a geotermikus energiáról szóló kiállításon lehetett megtekinteni.

ICA Nemzetközi Térképrajz Verseny

2017. tavaszán rendezte meg az ELTE az “ICA Nemzetközi Térképrajz Verseny” hazai fordulóját,ahol az iskolánkból beküldött munkákból kettő is döntőbe jutott.
Minden, ami körbevesz címmel Kubus Írisz, Rajmond Véda és Répási Réka festménye, és Világsport címmel Fodor Zsombor, Jáger Tekla és Szakál Réka alkotása.
A döntőbe került művek képviselték Magyarországot a Washington D.C-ben megrendezett nemzetközi döntőben július 2-7. között.

Fazekas bál – Öko téma

Komoly hagyománya van a 2017-ben 45. születésnapját ünneplő iskolai bálnak. Ezúttal az Öko jegyében telt el az este, a Vörös Mirella vezette szülői közösség ismét olyan dekorációt, díszítést álmodott és valósított meg, amelynek láttán a közel 200 vendég elismerősen szólt. Mind a dekorációban, mind a pedagógusok-szülők közös produkciójában a környezet védelmére, megóvására helyezték a hangsúlyt a szervezők. A bál, mint mindig, ekkor is hatalmas sikert aratott.

ÖKO verseny

ÖKO- iskolánk regisztrált egy újabb versenyre.
Célunk az volt, hogy a bevételből vegyünk egy jó minőségű projektort, mellyel a legrosszabbat cserélnénk le. 2016. október 10., hétfő délelőttől október 14. péntek délutánig az iskolánál volt egy nagy konténer, meg zsákok. A zsákokba PET palackokat vártunk, mert annak kilogrammjáért 60 forintot fizet a cég. Palackot csak úgy gyűjthetünk, ha valamennyi papírt is hozunk, ezért a konténerbe meg azt kellett hoznunk.
Rajtunk múlt! Szóval, minden reklámújság, csomagolás, doboz, minden számított, a PET palackok különösen (amikre a szlogen vonatkozik: Tapossa laposra). Az akció sikeresen zárult, az összegyűlt hulladékokért kapott összegből sikerült új projektort vásárolni az iskola számára.

Beszámoló 2016-2017., Munkaterv 2016-2017. ÖKOságok

2015/2016. tanév eseményei:

Energiavámpírok a Madarak és Fák Napján

Ökoiskolai és Energy Factory küldetésünknek megfelelően a 2016. június 10.-i Madarak és Fák Napját a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében szerveztük meg.
A projekt zárónapján mindenkit aktív részvételére kértek a szervezők Kunfehértón, a Madarak és Fák Napján.
Rendőri kíséretet szerveztek, így a 10 km-es távot (oda-vissza 20km…) kerékpárral tudta megtenni, aki csak tehette. Az ezt vállaló osztályfőnökök kísérték a kerékpáros csoportokat.
Mindenkinek a felügyelt gyűjtőhelyre adhatta le italos flakonját (aki nem abban hozta innivalóját, az otthonról hozott egyet), összetaposott formában.
Az Energiavámpírok csapat 2016. június 25.-én ment Budapestre, ahol az országos döntőn különdíjat szerzett!

“Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért” rajzpályázat

2016. április 16-án a Budapesti Történeti Múzeumban rendezték meg a „Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért” című országos rajzpályázat díjátadó ünnepségét.
A Város és Faluvédők Szövetségének díjait Ráday Mihály, a Hungaria Nostra elnöke adta át.
A rajzpályázaton a következő tanulóink első helyezést értek el:
Birgés Zalán 5.a
Várkonyi Csaba 4.a
Szakál Réka 6.a
Ancsa- Molnár Vivien 6.a
Felkészítő tanárok: Morvainé Kovács Ibolya, Jakabfi Márta

Környezetvédelmi témahét – vetélkedő

2016. április 15-én pénteken egy kellemes délutánt tölthettek el iskolánk 5. és 6. évfolyamos tanulói. A környezetvédelmi témahét vetélkedője jó hangulatban telt, miközben ügyességi, illetve lexikális tudásukról adhattak tanúbizonyságot a gyerekek.

Kerékpáros iskolakupa

2016-ban is jól szerepeltek a Fazekasos tanulók az április 6-án megrendezett kerékpáros versenyen. A bajnokság városi fordulóját a rendőrkapitányság szervezte.
Lányoknál első helyezett: Antóni Vivien 8.b
Fiúknál első helyezett: Sztanik Krisztián 8.b
Mindketten kivívták a jogot, hogy a megyei döntőn is részt vegyenek.
A verseny egy nehéz KRESZ feladatlap megoldásából és kerékpáros ügyességi pálya leküzdéséből állt.
Györgyi Attila a népes mezőnyben egyetlenként, hibátlanul teljesítette az ügyességi pályát.

Ökoiskola lettünk

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért Értékelő Bizottság javaslatára iskolánk a 2016. január 1. – 2018. december 31. közötti időszakra elnyerte az Ökoiskola címet.
A cím elnyerését tanúsító oklevelet ünnepélyes keretek között adták át 2015. decemberében.

Beszámoló 2015-2016.

back to top
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support