Ökoiskola

Ökoiskolának lenni elköteleződés a fenntarthatóságra nevelés mellett. Iskolánk 2016. január 1. óta birtokolja ezt a megtisztelő címet. Mit is jelent ez? A környezetvédelem és a fenntartható fejlődésre nevelés nem csak pedagógiai feladatként jelenik meg nálunk, hanem az egész intézmény működtetésében, mindennapi gyakorlatában is megfigyelhető.

2019/2020. tanév eseményei:

A 2019-es évben is csatlakozott Kiskunhalas az Európai Mobilitás Hét (szeptember 16-22.) programjaihoz, hogy népszerűsítsék a környezetbarát közlekedési formákat. Szeptember 20-án került megrendezésre a főtéren a biciklis ügyességi verseny és a környezetvédelmi vetélkedő, a város általános és középiskolái számára. A 2019-es év élőlényeiről szóló környezetvédelmi vetélkedőn iskolánk csapata 3. helyezést ért el! A csapat tagjai: Király Zsófi, Mamlecz Milán és Szakál Áron. Felkészítő tanár: Kuklis-Kovács Kitti

2019-2020-as munkaterv

2018/2019. tanév eseményei:

ÖKO-varroda
Ebben a tanévben is megrendeztük a most már hagyományosnak számító ÖKO-varrodát. Főleg alsóbb évfolyamosok jelentkeztek, de a felsősök is képviseltették magukat, a legidősebb diákok 6. évfolyamosok voltak. Az idei tanévben zoknikból készítettünk állatfigurákat. A gyerekek hozták be a zoknikat amelyekből a macska-formák elkészültek. Első lépésben a kívánt formájúra vágtuk az anyagokat. A zoknikat szilikonizált poliészter golyókkal töltöttük ki. Ezután a gyerekek összevarrták a fej részénél a fülekkel együtt. Pöttyös szalagból masnit kötöttünk a nyakukra, hogy a test és fej rész szépen elkülönüljön. Ezután gomb szemeket és filc anyagból orrot ragasztottunk fel a cicákra. A kreatívabbak filctollal bajuszt és szájat rajzolhattak a zoknifigurákra. A foglalkozás jó hangulatban zajlott, a gyerekek élvezték a közös alkotást. A program előkészítésében és megtartásában Kovács Kitti és Pasztendorf Gabriella tanárnők vállaltak szerepet.

Fenntarthatósági témahét március 19-25.

Az 5. és 6. évfolyam számára idén is témahetet szervezett az iskola, mely ebben az évben a „Túl a Hulladékhegyen” címet kapta.
A gyerekek 5 különböző programon vehettek részt. Az első nap Kiss Tamás előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Itt a hulladékcsökkentés és a hulladéktermelés következményeiről volt szó. A második napon a résztvevők kézműveskedhettek. A diákok a foglalkozáson rossz CD lemezekből készíthettek aranyos baglyokat. Ezután a sportolni vágyók biciklitúrára indultak. Eközben szemetet szedtek a Sóstó partján. A negyedik napon néhány gyerek Imre bácsi vezetésével betekinthetett a MÁV (Magyar Államvasutak) mindennapjaiba. A hét lezárása képpen az osztályok vetélkedőn mérhették össze ügyességüket és tudásukat. Harmadik lett a 6.c, második az 5.a és a legügyesebb osztály a 6.b csapata lett.
A tanulók a témahét végére sok tudást szereztek és sok új dolgot ismertek meg. Szembesültek azzal, hogy milyen fontos figyelni a hulladékcsökkentésre a mindennapjainkban.

Zöldokos kupa

Az Országos Fenntarthatósági Hét kapcsán szervezték meg az ország iskoláiban a Zöldokos Kupát. Iskolánkat Öko-sokk csapat néven Barina Adrienn, Majoros Melinda és Virág Viktória 8. osztályos tanulók képviselték. A lányok sikeresen teljesítették az elődöntő három internetes fordulóját, így bekerültek a március 22-én Kunszentmiklóson megtartott megyei elődöntőbe.

Támogatás a kutyáknak:

A 6.c osztály fontosnak tartja, hogy segítsen az állatokon. Sokat gondolkodtunk, hogy milyen célt támogassunk ebben a tanévben. Mivel iskolánk ÖKO iskola, úgy gondoltuk, hogy osztályunk kupakokat gyűjt a Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány számára. A szorgalmas gyűjtésnek meg lett az eredménye. Több szatyornyi kupak gyűlt össze. A kupakokat az alapítvány beváltja és a kutyák gondozására fordítja. A második félévben is tovább folytatjuk a gyűjtést!

Természettudományos Diákkonferencia:

A Kertvárosi Iskolában megrendezett Természettudományos Diákkonferencián a Fazekas Iskolából 3 csapat indult. Fizikai témájú kutatásukról számoltak be. A zsűrinek legjobban tetszett Adorján Imre Alex és Nagy Marcell előadása az Állati mozgásformákról.
Csóti Zalán és Kelle Bence A képrögzítés történetét, Sztanik Kíra, Nagy Szabolcs és Kovács Ármin pedig Energiagyárosok címmel az alternatív energiákat kutatja (tovább).

Európai Hulladékcsökkentési Hét:

Iskolánk idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz, melyet november 17-25. között rendeztek meg. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a veszélyes vegyi anyagok elkerülésére, ami a háztartásokban keletkezik. “Ártalmak nélkül” címmel plakátokat készítettek az osztályok, az elkészült munkák az alsós folyosón kiállításra kerültek. Többek között a gyógyszerek mellőzése, a tisztítószerek káros hatásai és alternatív lehetőségek szerepeltek a legnépszerűbb témák között, de ötletet kaphatnak a látogatók a használt olaj újrahasznosítására vagy az elromlott elektromos eszközök újragondolására is. Akciónkkal a mindennapokban keletkező veszélyes hulladékokra hívtuk fel a figyelmet.

Beszámoló 2018-2019 ÖKOságok

2017/2018. tanév eseményei:

Öko-varroda

A közös varrásnak hagyományai vannak intézményünkben, hiszen már ebben a tanévben is szerveztünk hasonló foglalkozást, így született meg a gondolat, hogy Öko-varrodát indítsunk, és megőrizzük ezt a jó gyakorlatot. Egy városi pályázat keretében sikerült több új varrógéphez és más, a varráshoz szükséges anyagokhoz hozzájutnia iskolának.
Május végén újabb közös varrásra hívtuk a gyerekeket, amely eseményre immár sikerült sokkal több diákot bevonni és megmozgatni. Használt ruhákból készítettünk új tárgyakat, ezúttal pici cicákat varrtunk.

Kerékpáros Iskola Kupa

Iskolánkban különösen nagy hangsúlyt fektetünk a környezetebarát közlekedési formák, így a biciklizés népszerűsítésére. Eredményesen, hiszen a Kerékpáros Iskola Kupa városi fordulóján 4 fős csapatunk megszerezte az első négy helyet.

I. Víg Gábor 8.b (továbbjutott a megyei döntőre)
II. Tamás Andor 8.b
III. Tallér Ádám 8.b
IV. Péli Márk 6.a

Európai Hulladékcsökkentési Hét:

Első alkalommal 2017. őszén csatlakozott iskolánk az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányához, melyet november 18-26 között szerveztek meg. Az akció keretében diákjaink kinőtt, már nem használt ruhákat és párnákat hoztak be, melyekből szabásminta alapján rongy-kacsákat varrtunk. Minden anyagot felhasználtunk: szivaccsal töltöttük meg őket a rongy-állatkákat, végül a kacsák szemeit gombokból készítettük. Fő célunk a gyerekek figyelmének felhívása az újrahasznosítás lehetőségeire, fontosságára.

Európai Autómentes Nap:

Az Európai Autómentes Nap 2017. szeptember 22.én, péntek délután került megrendezésre Halas főterén. A város iskolás csapatai mérték össze ügyességüket, kerékpáros jártasságukat. Három fős csapatok pedig elméleti tudásukat próbálhatták ki a tudatos környezetvédelem témájában.
Nyolc városi iskola közül mindkét kategóriában a Fazekasos diákok győzedelmeskedtek!
Biciklis csapat: Varga Dávid, Mátó Martin, Vig Gábor, Tallér Ádám, Tamás Andor, Péli Márk
Környezetvédelmi csapat: Répási Réka, Jáger Tekla, Ritter Rafael

Munkaterv 2018-2019., Beszámoló 2018-2019. ÖKOságok

2016/2017. tanév eseményei:

„ENERGIA A TALPUNK ALATT”

Tudtad, hogy a talpad alatt a Föld mélye rengeteg energiát rejt? Tudtad, hogy ez az energia nemcsak otthonokat, iskolákat vagy uszodákat, de egész városokat is fűthet? Tudtad, hogy minél több „földalatti” energiát használunk, annál kevésbé szennyezzük a környezetet? Tudtad, hogy ez a te városodban, Kiskunhalason is megvalósulhat?

Képzeld el – rajzold le! – szólt az EU-FIRE KFT. rajzpályázata.
A 4. c osztályosok elképzelték, lerajzolták és elküldték alkotásaikat.
Az eredményhirdetésre a polgármesteri hivatalban került sor.

Eredmények:
I. hely: Ádám Levente, 4.c
III. hely: Hering Janka, 4.c
Felkészítőjük: Zsoldosné Papp Judit

A legszebb munkákat a Közösségek Házában a geotermikus energiáról szóló kiállításon lehetett megtekinteni.

ICA Nemzetközi Térképrajz Verseny

2017. tavaszán rendezte meg az ELTE az “ICA Nemzetközi Térképrajz Verseny” hazai fordulóját,ahol az iskolánkból beküldött munkákból kettő is döntőbe jutott.
Minden, ami körbevesz címmel Kubus Írisz, Rajmond Véda és Répási Réka festménye, és Világsport címmel Fodor Zsombor, Jáger Tekla és Szakál Réka alkotása.
A döntőbe került művek képviselték Magyarországot a Washington D.C-ben megrendezett nemzetközi döntőben július 2-7. között.

Fazekas bál – Öko téma

Komoly hagyománya van a 2017-ben 45. születésnapját ünneplő iskolai bálnak. Ezúttal az Öko jegyében telt el az este, a Vörös Mirella vezette szülői közösség ismét olyan dekorációt, díszítést álmodott és valósított meg, amelynek láttán a közel 200 vendég elismerősen szólt. Mind a dekorációban, mind a pedagógusok-szülők közös produkciójában a környezet védelmére, megóvására helyezték a hangsúlyt a szervezők. A bál, mint mindig, ekkor is hatalmas sikert aratott.

ÖKO verseny

ÖKO- iskolánk regisztrált egy újabb versenyre.
Célunk az volt, hogy a bevételből vegyünk egy jó minőségű projektort, mellyel a legrosszabbat cserélnénk le. 2016. október 10., hétfő délelőttől október 14. péntek délutánig az iskolánál volt egy nagy konténer, meg zsákok. A zsákokba PET palackokat vártunk, mert annak kilogrammjáért 60 forintot fizet a cég. Palackot csak úgy gyűjthetünk, ha valamennyi papírt is hozunk, ezért a konténerbe meg azt kellett hoznunk.
Rajtunk múlt! Szóval, minden reklámújság, csomagolás, doboz, minden számított, a PET palackok különösen (amikre a szlogen vonatkozik: Tapossa laposra). Az akció sikeresen zárult, az összegyűlt hulladékokért kapott összegből sikerült új projektort vásárolni az iskola számára.

Beszámoló 2016-2017., Munkaterv 2016-2017. ÖKOságok

2015/2016. tanév eseményei:

Energiavámpírok a Madarak és Fák Napján

Ökoiskolai és Energy Factory küldetésünknek megfelelően a 2016. június 10.-i Madarak és Fák Napját a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében szerveztük meg.
A projekt zárónapján mindenkit aktív részvételére kértek a szervezők Kunfehértón, a Madarak és Fák Napján.
Rendőri kíséretet szerveztek, így a 10 km-es távot (oda-vissza 20km…) kerékpárral tudta megtenni, aki csak tehette. Az ezt vállaló osztályfőnökök kísérték a kerékpáros csoportokat.
Mindenkinek a felügyelt gyűjtőhelyre adhatta le italos flakonját (aki nem abban hozta innivalóját, az otthonról hozott egyet), összetaposott formában.
Az Energiavámpírok csapat 2016. június 25.-én ment Budapestre, ahol az országos döntőn különdíjat szerzett!

“Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért” rajzpályázat

2016. április 16-án a Budapesti Történeti Múzeumban rendezték meg a „Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért” című országos rajzpályázat díjátadó ünnepségét.
A Város és Faluvédők Szövetségének díjait Ráday Mihály, a Hungaria Nostra elnöke adta át.
A rajzpályázaton a következő tanulóink első helyezést értek el:
Birgés Zalán 5.a
Várkonyi Csaba 4.a
Szakál Réka 6.a
Ancsa- Molnár Vivien 6.a
Felkészítő tanárok: Morvainé Kovács Ibolya, Jakabfi Márta

Környezetvédelmi témahét – vetélkedő

2016. április 15-én pénteken egy kellemes délutánt tölthettek el iskolánk 5. és 6. évfolyamos tanulói. A környezetvédelmi témahét vetélkedője jó hangulatban telt, miközben ügyességi, illetve lexikális tudásukról adhattak tanúbizonyságot a gyerekek.

Kerékpáros iskolakupa

2016-ban is jól szerepeltek a Fazekasos tanulók az április 6-án megrendezett kerékpáros versenyen. A bajnokság városi fordulóját a rendőrkapitányság szervezte.
Lányoknál első helyezett: Antóni Vivien 8.b
Fiúknál első helyezett: Sztanik Krisztián 8.b
Mindketten kivívták a jogot, hogy a megyei döntőn is részt vegyenek.
A verseny egy nehéz KRESZ feladatlap megoldásából és kerékpáros ügyességi pálya leküzdéséből állt.
Györgyi Attila a népes mezőnyben egyetlenként, hibátlanul teljesítette az ügyességi pályát.

Ökoiskola lettünk

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért Értékelő Bizottság javaslatára iskolánk a 2016. január 1. – 2018. december 31. közötti időszakra elnyerte az Ökoiskola címet.
A cím elnyerését tanúsító oklevelet ünnepélyes keretek között adták át 2015. decemberében.

Beszámoló 2015-2016.

back to top
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support