Cikk archívum – 2020. december

Akikre büszkék vagyunk!
2020. december 16., szerda

Hagyományainkhoz hűen az idei évben is felállítottuk büszkeségeink karácsonyfáját.

12 tanuló került kiválasztásra, akik tanulmányi, – közösségi munkájuk, illetve kiemelkedő sporteredményük alapján elismerést érdemelnek:

 • 1.a Kovács Anett Szofi
 • 1.b Takács Balázs
 • 2.a Kollár Gergő
 • 3.b Nagy Dóra Anna
 • 4.a Csóti Csenge
 • 4.b Sztanik Abigél
 • 5.b Bozóki Dániel
 • 7.a Magyar Anna és Tóth Jázmin
 • 8.a Antóni Noémi
 • 8.b Ritter Rebeka
 • 8.c Göndör Gergő

Köszönjük nekik, hogy büszkék lehetünk rájuk!

Advent
2020. december 15., kedd
Advent projekt 2020.

„Az ünnep azé, aki várja.
Aki magot szór ablakába, / és gyertya vár az asztalán. / A várók nem várnak hiába, /
Egy angyal kopogott talán?”

Szabó T. Anna

Amikor ADVENTET választottuk augusztusban a 4. évfolyam a projektjének témájául, még nem tudtuk, hogy megvalósítására milyen lehetőségeink lesznek. A koronavírus-járvány átírta mindennapjainkat, így projektünket is. Már nem terveztünk adventi kirándulást Budapestre, nem sütöttünk mézeskalácsot a Vári cukrászaival. Elmaradt az iskolai karácsonyi műsor. Először fordult az elő az iskola életében, hogy nem ünnepelhettek együtt nyugdíjas pedagógusok és óvodások, a 4. évfolyam tanulóinak szülői és valamennyi diákja, dolgozója.

Az adventi ünnepkör legszebb pillanatait osztályközösségeinkben élhettük át. Célját elérte, megismertük az adventi időszak és a karácsonyi ünnepkör hagyományait, közösen készültünk fel az ünnepre. Számos közös tevékenységben vettünk részt, melyek:

 • decemberi iskolai faliújság készítése, ünnepi tárlórendezés
 • advent, az adventi koszorú jelentésének megismerése, adventi naptár készítése, tartalmának megtöltése szülők segítségével
 • adventi dalok tanulása, péntekenként adventi gyertyagyújtás
 • Mikulásvárás – Szent Miklós történetének megismerése, ajándékozási szokások, versek, dalok a témában – ajándékozás
 • Luca-naphoz kapcsolódó népszokások felelevenítése, Luca-búza vetése
 • kreatív alkotómunka: teremdíszítés, asztali és ablakdíszek, mikuláscsizma, az ünnep jelképei rajzokon
 • karácsonyfa állítás
 • karácsony – az ünnep története; Karácsony este nálunk – elbeszélések írása a családi ünnepről
 • adventi kiállítás
 • Adventi kvíz – az osztályok tanulóinak megajándékozása december 18-án

Advent projektünk arra szolgált, hogy a várakozás ideje gyorsan és hasznosan teljen, a karácsony érkezéséig legyen időnk fénybe öltöztetni a szívünket. Nem mellesleg sokat tanultunk ünnepi hagyományainkról, népszokásinkról.

A 4. évfolyam pedagógusai és tanulói nevében: Zsoldosné Papp Judit

Legaktívabb Iskola
2020. december 10., csütörtök

Örömmel értesültünk arról, hogy iskolánk a 2020. évi Fenntarthatósági Témahéten kiemelkedő iskolai teljesítményt nyújtott, ezért elnyerte a megye Legaktívabb Iskola Díját.
Nyereményünk a PontVelem Nonprofit Kft-től 60.000 Ft értékű iskolai alapítványi támogatás.

Gratulálunk Rebi!
2020. december 9., szerda

A Lauder Alapítvány maszktervező versenyén ezzel a maszkkal indult Ritter Rebeka 8. osztályos tanulónk.
Hanukai maszkom a pályamunka címe.

Első helyezett lett, így ő képviseli Magyarországot a nemzetközi megmérettetésben!

Gratulálunk!

Mesemondó verseny egy kicsit másképp
2020. december 9., szerda

A hagyományokat megőrizve, de rendhagyó módon november 25-én rendezték meg iskolánkban az alsó tagozatos mesemondó versenyt. A gyerekek az elmúlt évekhez hasonlóan idén is népmesékkel készültek, amit a zsűri videófelvételeken keresztül megnézhetett és meghallgathatott. A kialakul járványhelyzet miatt a szervezők az online módon történő megvalósítás mellett döntöttek.

A kis meserajongók heteken keresztül tanultak a megmérettetésre. Örömmel töltött el bennünket, hogy az 1-2. évfolyamon 7 gyermek, a 3-4. évfolyamon 13 tanuló vett részt a mesemondó versenyen.

A tanulókról videófelvételt készített iskolánk rendszergazdája, Berci bácsi. Az elkészített videókat iskolánk Youtube csatornájára töltötte fel. A linkeken keresztül a zsűri és a szülők egyaránt megtekinthették a lelkes mesemondókat.

A videófelvétel, illetve a nézőközönség, jutalom taps hiánya miatt az idei tanévben talán még nehezebb feladatuk volt a tanulóknak. Ennek ellenére a gyermekek előadása tudatos és hiteles volt, emellett a meseválasztásra és az előadásmódra is igen nagy hangsúlyt fektettek. A résztvevők bátran, artikulálva, teljes átéléssel mondták a saját népmeséjüket. Érezhető volt, hogy szeretik és élvezik a mesék világát.

A részvétellel a kisgyermekek gyakorlatot szereztek a felvétel előtti szereplésben, emellett a mesék elmondásával fejlődött az önbizalmuk is. A mesemondók felkészültsége kiemelkedően magas volt, így a zsűri tagjainak nehéz döntést kellett meghoznia. Magas színvonalú mesemondókat hallhattunk és láthattunk.

Köszönjük szépen a mesemondóknak ezt a csodás élményt, hogy bátorságukkal megvalósulhatott az idei mesemondó verseny! A felkészítőknek és a szervezőknek is külön köszönjük a munkáját!

A zsűri hosszas tanácskozás után a következő sorrendet állította fel:
1-2. évfolyamon:

 1. Vörös Roxána 2.a Felkészítő: Jeszenszky Péterné
 2. Kiss Huba 2.a Felkészítő: Jeszenszky Péterné
 3. Buócz Lisa Emily 2.b Felkészítő: Pasztendorf Gabriella
  Különdíj: Nagy-Sarkadi Medárd 1.b Felkészítő: Mester Tiborné

3-4. évfolyam:

 1. Barna Liza 4.a Felkészítő: Zsoldosné Papp Judit
 2. Gyüre Jázmin 3.a Felkészítő: Serfőző Anikó
 3. Csóti Csenge 4.a Felkészítő: Zsoldosné Papp Judit

Az eredményhirdetés képei itt találhatóak.

Európai Hulladékcsökkentési Hét
2020. december 8., kedd

Iskolánk idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz, melyet november 21-29. között rendeztek meg. A 2020-as év fókusza a „Láthatatlan hulladékok” voltak, viszont minden olyan témával foglalkoztak a diákok, amelyek a hulladék keletkezésének csökkentésére, a termékek újrahasznosítására hívják fel a figyelmet. Minden évfolyam, illetve minden osztály valamilyen módon hozzájárult a hét megvalósulásához.

Az első osztályos tanulók az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva több alkalommal beszélgetőkört szerveztek, ahol a gyermekek meséltek arról, hogy az otthonukban milyen hulladékok keletkeznek. A gyűjtött wc papír gurigákból nagy örömmel készítettek a kisgyerekek különböző figurákat, hóembert, pingvint vagy a Jégvarázs című meséből Olafot.

A második évfolyamos tanulók a hulladékcsökkentési társasjátékkal való tevékenység, valamint matematikaórán megjelenő szöveges feladatok során beszélgettek a hulladékgazdálkodásról, a szelektív hulladékgyűjtésről, újrahasználhatóságról és magáról a környezettudatosság szerepéről és fontosságáról.

A harmadik évfolyamos diákok szemléletes plakátokat készítettek, ezzel is felhívva a figyelmet a környezettudatosságra, illetve a láthatatlan hulladékok csökkentésére.

A negyedik évfolyam különféle tevékenységgel hívta fel a figyelmet a környezettudatosságra, szemléletformálás történt a feladatlapok megoldásával, tudástérkép készítésével. Tárgyat készítettek újrahasznosított, környezetbarát alapanyagokból, bevásárlószatyrot terveztek az öko-desing jegyében. Az ételmaradékok újrahasználhatósága, újra hasznosítása egyaránt előkerült, nem csak az intézményben, de otthon is.

Az ötödik és hetedig évfolyamos tanulók hulladékcsökkentési tervet készítettek a családjukra, valamint ökológiai lábnyomot számítottak Magyarországra vonatkozóan. Csoportokban összegyűjtötték a tanulók a családjuk rossz vásárlási szokásait. A hibák megbeszélése után akciótervet fogalmaztak meg a változtatás lehetőségeire.

Az Öko-szakkör tagjai kézműves tevékenységeken keresztül ismerkedhettek meg jobban a környezettudatossággal.

“Nem kérek szórólapot!” kampányt hirdettünk a tanulók, a szülők és a pedagógusok körében.

A hét végén kiállítást szerveztünk a hulladék negatív környezeti, társadalmi és gazdasági hatásairól, illetve a hulladék csökkentésének kulcsfontosságú szerepéről.

Összességében egy tartalmas heten vagyunk túl. A tanulók sok élménnyel, tapasztalattal, ismerettel gazdagodtak. Köszönjük szépen, hogy az idei tanévben is megvalósulhatott intézményünkben az Európai Hulladékcsökkentési Hét.

Képgaléria itt!

Pasztendorf Gabriella, ÖKO folyamatgazda

Emlékezzünk!
2020. december 1., kedd

Emlékezzünk!
Iskolánk volt igazgatójára, Gál Józsefnére emlékezünk, aki közel 25 évig irányította intézményünket. Jutka néni nagyon fegyelmezett, következetes emberként tevékenykedett. Nemcsak a tanulóktól, de a kollégáitól is elvárta ezt a fegyelmet. Minden helyzetben az iskola érdekeit képviselte a tágabb környezetében is. Sokat tett iskolánk jó hírének kialakításáért, megőrzéséért. Szigorú emberként felügyelte a tanulók munkáját, viselkedését. Tudott azonban dicsérni is. Az Ő dicséretének nagy értéke volt. Kiváló pedagógiai munkát végzett.

Szomorú szívvel emlékezünk rá. Ezzel az idézettel búcsúzunk Tőle.

„A lélek él: betűben, színben, fában,
Hullámos hangban és merev márványban…”

(Reményik Sándor)

back to top
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support