Bács-Kiskun megyei alapfokú atlétikai verseny körzeti döntő
2012. május 26., szombat

4X100 m lány váltó:
1. Fazekas /Horváth Lilla, Nédó Adrienn, Szabó Luca, Fodor Kata/
4X100 m fiú váltó:
3. Fazekas /Pap Jonatán, Kocsis Márk, Fenyvesi Ádám, Rosta Gábor/
Lány távolugrás:
1. Fazekas /Horváth Lilla, Rébék Cintia, Nédó Adrienn, Szabó Luca, Fodor Kata/
Fiú kislabdahajítás:
2. Fazekas /Fenyvesi Ádám, Pap Jonatán, Rosta Gábor, Kocsis Márk/

Egyéni eredmények:
Fiú kislabdahajítás:
1. Fenyvesi Ádám
Lány kislabdahajítás:
2. Szabó Luca
Lány távolugrás:
2. Horváth Lilla

Diáktárlat
2012. május 24., csütörtök

Május 18-án a kiskunhalasi művelődési házban került sor idei diáktárlatunk megnyitójára. A megszokott és már hagyománnyá érlelt formában zajlott a projekt: először Nagy Czirok Lászlóné igazgató köszöntötte a város képviselőtestületének megjelent tagjait, a közoktatási és közművelődési intézmények vezetőit és az érdeklődő közönséget. Ezután a Színe-Lángja Színjátszó Csoport Magyar akárki lehet, de kun nem! címmel a régi halasi népi humorból adott ízelítőt. Ősszel a szövegkönyv megszerkesztésével kezdődött az egész tanévet felölelő munkafolyamat. A közös olvasás során sok helyi anekdotát, népmesét és állandósult szókapcsolatot megismertek a gyerekek. Rájöttek, hogy a kecskeméti és a halasi népköltészeti kincs sajátosan keveredett. Segítséget kaptak dr. Bereznai Zsuzsanna kecskeméti és Végső István halasi etnográfusoktól, akik a már elkészült forgatókönyvet véleményezték, és az előadás megvalósítására vonatkozó tanácsokat is adtak.
A szereplők az anyaggyűjtés során hosszan vitáztak arról, hogyan épüljön fel az előadás: mi az, ami számot tarthat a különböző életkorú és ízlésű nézők érdeklődésére; a kiválasztott részleteket ki tudná a leghitelesebben megformálni a színpadon. Egymás megismerésében is volt hozadéka a közös tevékenységnek: a legutóbbi napokig megtapasztalták, kinek a munkájára építhet a csoport, és kik azok a tehetséges gyerekek, akikben – a kezdeti érdeklődés ellenére – nem volt meg az eredményes együttműködéshez szükséges kitartás és szorgalom. A tizenhárom (Csomor Beáta, Faddi Stella, Lami Nóra, Lintner Adrienn, Lintner Milán, Polyákovics Beatrix, Sárvári Kitti, Szöllősi Nikolett, Tihanyi Kata, Tóth Enikő, Vanyúr László, Vicz Vivien, Vincze Milán) szereplőt mozgató jelenetfüzért népi mondókák, játékok, találós kérdések és csalimese vezette be. Az egyes jelenetek átkötése képpen Daday Zita népi dallamokat játszott – öt különböző – furulyán. Az előadást Mészárosné Farkas Mária rendezte.
A színjátszók után az iskola énekkarosai léptek színpadra, akik Vörös Mária tanárnő vezetésével halasi népdalcsokrot adtak elő. A rajz szakkörösökkel az ősi kiskunsági motívumkincset dolgoztuk fel. A gyerekek vizuális érzékenységgel vizsgálták a régi szűrök, pásztorfaragások, menyasszonyi ládák díszítését, megfigyelték a motívumok szerkezetét, jelrendszerét. Megismerték a stilizált formákat, így alkotásaik egyszerű, átélt formakincsről tanúskodnak. A tizenkettedik diáktárlatot Kollarics Gábor, a Bibó István Gimnázium rajztanára nyitotta meg a következő szavakkal: „Virágozás Másfél évszázada természetes viseletnek számított az alföldön a szűr, a suba vagy például a ködmön. Ezek ünnepélyes, „cifrázott” darabjait számadó juhászokon vásári kivonulások alkalmával megcsodálta a halasi utca népe is. Később múzeumok gyűjteményébe kerültek, tudományosan feldolgozták őket, mintáikat könyvek által terjesztették a magyar iparművészet ösztönzésére, a városias közízlés formálására. Ilyen mintarajz könyvek ábráit újrarajzolva, festve megkísérelhetjük birtokba venni, ami a mienk volt: a „magyar lélek formáit.” A mustrák nagyméretű fekete lapokon változatos keretezésben harmonikus színtársításokkal lepnek meg. A gyerekek szívesen alkalmazzák a sárga színt, ami az eredeti mintákon ritkább. Az akril élénk színeit a fekete alap kissé tompítja, így egységes és harmonikus a hatás. Ez az egyik ismertetőjegye a Jakabfi Márta vezetésével születő diákmunkáknak. Meglepő és izgalmas kék-zöld-lila-fehér-vörös-sárga színváltozatokban tárják a tanulók elénk a növényszerű képleteket. A virágozás kifejezést a szűcsök használták a díszítmények előrajzolására. Talán ez a legjobb szó arra, ami az iskolások keze nyomán létrejött. Igen: nem csak az alkotás folyamatát írja le ez a szavunk, hanem az eredményét is. Alkotva-szemlélve ezeket a kibomló életfolyamatokat, fokozatosan lassulni kezdünk, más ritmusra hangolódunk, olyanra, amelyben virágozni lehetséges. Hogy mindez pusztán másolás? Én inkább úgy mondanám: elsajátítás. Valóban nem az eredetiség vagy az egyéniség hordozza itt az értéket, hanem a kapcsolódás puszta ténye, közelítés valami olyasmihez, aminek az élet rendjéhez van köze. Aki bele is bújik, az az élet ígéretét hirdeti szavak nélkül is.”
A Diáktárlatnak minden évben fontos eseménye, hogy minden résztvevő gyerek a saját rajzával díszített pólót kap ajándékba, Pásztor Tibor nagylelkű támogatásának köszönhetően. A díjakat dr. Schindler Árpád ajánlotta fel. A Diáktárlaton bemutatott képek alkotói:
3.a –Paczolay Petra
4.a –Ujfaludi Sára, Fuchs Dorina, Nagy Liza, Tihanyi Janka, Takács Nikolett, Berecki Dzsenifer, Nagy Regina,
4.b –Babenyecz Nikolett, Harnóczi Dóra, Tallér Bíbor Napsugár, Szőnyi Borbála
5.b –Zseni Klaudia, Bánóczki Ramóna
6.a –Mészáros Dorottya, Petrecz Laura, Simon-Jójárt Krisztina, Szabó Valentina
6.b –Tihanyi Kata, Fodor Kata, Paczolay Nóra, Horváth Lilla, Kazinczy Rita, Endre Klaudia, Csehó-Kovács Nikolett, Szabó Luca
7.a –Lami Nóra
8.a –Schneider Fanni
8.c –Pataki Márta, Kispéter Dorina, Fodor Tünde, Daday Zita

Bács-kiskun megyei matematikaverseny
2012. május 22., kedd

A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévtől kétfordulós megyei matematikaversenyt rendezett 3-8. osztályos tanulóknak. A verseny célja a lehetőség biztosítása a megyei iskolák tanulóinak, hogy összemérhessék matematikai tudásukat.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztóval zárult, melyre négy tanulónk kapott meghívást. Tihanyi Kata 3., Schneider Fanni 5., Endre Klaudia 7. és Szőnyi Borbála 10. helyezést ért el a megyei döntőben. Gratulálunk!

Lauder sakkfesztivál
2012. május 15., kedd

Május 13-án Budapesten, az ország legnagyobb egynapos sakkversenyén a teljes diákolimpiai csapatunk jelen volt: Király Kata (3.a), László Máté (5.b), Tapodi Norman és Vorák Patrik (3.b) Közülük legjobban Kata teljesített, aki az oklevelet jelentő V.helyen végzett.

40 éves a Fazekas – asztalitenisz
2012. május 15., kedd

A május 12-én megrendezett jubileumi versenyen a következő eredmények születtek:
alsós lányok: a kunszentmiklósi küldöttség remekelt (ebben a csoportban nem volt indulónk)
alsós fiúk: két indulónk játszotta a döntőt; 1. Péter-Szabó Marcell (3.a), 2. Papp Barnabás (3.a)
5-6.o. lány: 1. Geiger Zsanett (Csengőd); itt indulónk, Tóth Enikő az okleveles V. helyen zárt.
5-6.o. fiú két fazekasos indulóval: 1. Földi Alex (6.b), 4. Bodicsi Viktor (5.a)
7-8.o. fiú: az egy fazekasos indulónk, Sendula Gergő (8.a) ezüstérmes lett.
Délután, a középiskolások versenyén soltvadkerti, sziládys, bibós, jánoshalmi diákokat maga mögé utasítva a 8. osztályos Hunyadi Gréta (Csengődről) lett az első.
A tornatermünkben és tornaszobánkban megrendezett gálán 41 résztvevő indult. A versenyt Stenczel László és Nagy János szervezte, vezette.

Mozaik tanulmányi verseny
2012. május 11., péntek

A Mozaik Kiadó országos szintű tanulmányi versenyén iskolánk 21 versenyzője vett részt. A verseny célja a tehetséggondozás, a diákok érdeklődésének felkeltése, illetve lehetőség biztosítása a kompetencia alapú tudás megszerzésére.
A verseny 5 internetes fordulóját írásbeli döntő követi, melyre az addig legeredményesebben teljesítő diákokat hívják meg. A Fazekast 4 tanuló képviselte az országos döntőben, ahol a következő eredmények születtek:

Endre Klaudia 6.b matematika 10. hely
Schneider Fanni 8.a kémia 24. hely
Endre Klaudia 6.b természetismeret 25. hely
Tihanyi Kata 6.b matematika 34. hely
Gratulálunk!

Oxford Competition
2012. május 10., csütörtök

My Sports For The Olympic Games címen indított pályázatot az Oxford University Press és a Megyei Pedagógiai Intézet közösen. A közelgő Olimpiához kapcsolódoan kellett a gyerekeknek pályamunkákat készíteni. Iskolánkból három csapat indult. A hatodik évfolyamról 2 csapat is nevezett: Endre Klaudia, Gusztos Enid és Horváth Lilla, valamint Mózer Jázmin, Szabó Mariann és Dér Dzsennifer. Schneider Fanni, Franczia Kitti és Erhardt Bálint a 8. évfolyamot képviselték. A hatodikosok közül mindenki továbbjutott az országos fordulóra, amely Budapesten lesz június 2-án. A fődíj egy ingyenes angliai utazás vagy egy angol tábori részvételi lehetőség a Balatonnál.

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Fazekasos tehetségek országos sikere
2012. május 2., szerda

12 éve állandó résztvevői vagyunk a budapesti Bókay Árpád Általános Iskola által szervezett országos biológiaversenynek. Az idén a „Nemszeretem állatok”, illetve a „Zöld erdőben jártam…” című pályamunkákkal lehetett nevezni. A pályamunkák elkészítésénél nem okozott gondot a „nemszeretem állat” kiválasztása, hisz nincs olyan ember, aki ne félne valamelyik állattól. Miért is irtózunk tőlük, ennek néztek utána tanulóink. A komplex biológia feladatlapok megoldása olykor feladta a leckét. A kísérletek, megfigyelések során sok új ismerettel gazdagodtak a gyerekek. Megfigyelték például azt, milyen hatással van a só a sejtekre, s mennyire járulnak hozzá iskolánk tanulói a környezetszennyezéshez.
Négy tanulónk jutott be az országos döntőbe, melyet 2012. április 27-én szerveztek.

Az országos döntő eredménye:
1. korcsoport:
Endre Klaudia 6. b 1. helyezés
Paczolay Nóra 6. b 3. helyezés
Tihanyi Kata 6. b; 4. helyezés
2. korcsoport:
Horváth Patrik 7. c 6. helyezés
A gyerekek felkészítő tanára: Vargáné Mészáros Ildikó.
Az eredményhirdetés nagy meglepetést tartogatott számunkra: ajándékutalvány is nyertünk, sok éves eredményes munkánk elismeréséül, melyet a Jávorkúti Erdei Iskolában válthatunk be. 15-20, biológiát, természetet kedvelő tanuló két éjszakát tölthet el a Bükki Nemzeti Parkban.

Tornász Diákolimpia
2012. május 2., szerda

Tatán véget ért a tornász diákolimpia országos döntője. A Fazekas Gábor Utcai Általános Iskola III-IV. korcsoportos, A-kategóriás csapata egy bajnoki címmel köszöntötte a 40 éves anyaintézményét.
Tornászaink ismét bizonyították, hogy komoly tényezők ebben a sportágban. Az volt a legfőbb kérdés, hogy zsinórban hetedik alkalommal halasi siker születik-e. Nos a Szalai Viktor, Szalai Ádám, Kádár Leander, Kovács Nataniel, Kovács Gábor, Lintner Milán összeállítású válogatott aranyérmet szerzett.
A két edző, Tóth Péter és Mészáros Csaba méltán lehet büszke a fiúkra, ugyanis a Fazekas-iskola 2006. óta ebben a versenyszámban nem talált legyőzőre. Most több mint 3 pontos különbséggel verték a 2. helyen zárt Szegedet.
Az I-II. korcsoportos „A” kategóriás csapat (Deli Márk, Németh Dominik, Jacsó Gergő, Masa Bence, Süveges Csanád, Puskás Alex) az 5. helyen végzett.

back to top
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support