Súlyos veszteség érte közösségünket

Súlyos veszteség érte közösségünket, elhunyt Mészáros Csaba testnevelő kollégánk. A tanár úrtól Jáger Levente szavaival búcsúzunk.

Mögöttem a minden…

Paul McCsabi ezt egyszerűen nem teheted velünk. Vártuk a legújabb versedet, a gondolataid szárnyalását a magad sajátos, ám tökéletesen egyedi stílusában, de hiába. Ha nem tudnám azt, hogy mi történt, akkor azt hinném, most nem volt ihlet vagy próbált a Blues Boots, vagy edzésed volt. Tényleg csak volt. Mészáros Csaba, a Dezső, a Paul McCsabi, az Öreg Möcös fia, az apa, a barát, a társ felállt a dobfelszerelés mögül, fújt egy füstkarikát és elment oda, ahonnan nincs visszaút.

Szia Csabi! Kerestelek és most is kereslek még, mert meg kellene írnunk a Fazekas 50 dalt. Próbáltalak hívni, vártam a hangodat: itt McCartney, hello Lennon! Nem is csengett ki a telefonod. Még csak nem is foglalt volt. Gyanakodnom kellett volna, hogy soha többet nem tudunk beszélni? Azt hittem, edzésen vagy. De az is lehet – gondoltam magamban, hogy próbált a Blues Boots. Vagy csak egyszerűen egyedül akartál lenni.
Aztán nagyon rosszakat hallottam az egyik szomszédodtól. Ő sem volt biztos abban, amit mondott, én pedig bizakodtam. Aztán azon a csütörtök délutánon szertefoszlott a remény. De még akkor sem akartam elhinni. Pedig igaz volt. Rögtön az jutott eszembe, amikor felhívtál a Tóth Peti halála után. Fél órát beszéltünk. Az éreztem, hogy megtört benned valami. Tényleg, mondd meg a Petinek, hogy hiányzik ám. Mint ahogy te is hiányzol.
Tudom, hogy milyen kiváló tornász voltál annak ellenére, hogy a fránya csuklósérülés miatt viszonylag rövid ideig tartott a versenyzői pályafutásod. Ki tudja, lehet, hogy ha ez nem állít meg téged, akkor olimpiai bajnok leszel. Mint ahogy az általad oly sokszor legyőzött Borkai Zsoltból az lett, de említhetném a világbajnok Sylvio Krollt is. Édesapád tanított mindenre. Az Öreg Möcös – mindenki így emlegette őt. Szeretetből. Mint ahogy te is mindig szeretettel beszéltél róla. Egy interjúban mondtad egyszer, tőle tanultad azt, hogy a legfontosabb a szeretet és a türelem. Ez a kettő segített neked az életed folyamán. Aztán gyorsan hozzátetted, meg a Beatles. Apropó, Beatles. Biztos megkerested már a Lennont és megbeszéltétek a Hey Jude születésének történetét. Szerintem legalább egyszer, de inkább kétszer ültél a Rolling Stones dobosának cucca mögé. Próbáltál meggyőzni mindenkit, hogy inkább a Beatles, mint a Rolling Stones.
A lábdob olyan ritmust ad, mint a szívverés. A lüktetése tart életben egy zenekart. Ez egyre lassabbá vált, aztán kihagyott egy két ütemet. Még egy utolsó dobbanás volt és csend lett. Kiürült az edzőterem, csendesek a folyosók. Fekete zászlót fúj a szél. Nem szól a Beatles. Hogy is fogalmaztad meg? Mögöttem a minden, előttem a végtelen. Igaz, nem volt ingyen, de ez lett az én életem! Csabi, let it be, legyen úgy!

Jáger Levente

back to top