Márton napi hagyományok

Márton-napja jelentette egykor a paraszti év végét. Ilyenkor fejezték be az éves mezőgazdasági munkákat és kezdetét vette a téli pihenőidőszak. Ilyenkor fizették ki a cselédeket, s a fizetség mellé ajándékba egy libát is kaptak, hogy ezzel is tizedeljék a jószágokat.

Márton-napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ezen a napon rendszeresek voltak a vásárok és a bálok. Továbbá ilyenkor jóízű lakmározást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőségesen legyen mit fogyasztani. Ezeken a lakomákon jellemzőek voltak a libaételek, mert ilyenkorra már le lehetett vágni a tömött libát is.

Jellegzetes Márton-napi libaételek: Márton-napi libasült, Márton-napi libaleves, libamáj zsírjában, libasült vörösboros káposztával, fokhagymás libacomb, ludaskása, töltött liba és még sorolhatnánk.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”
A „püspökfalat” kifejezés is innen ered. Szokás volt a papnak is küldeni belőle, különösen a liba hátsó részéből. Márton az újbor bírája is. Márton napra már iható az újbor. A libaétel mellé a kiforrott újborral volt szokás koccintani.

Szent Márton
Egy másik legenda szerint Szent Márton híres volt jóságáról, szerénységéről és önzetlenségéről és nevéhez fűződik a libalakoma tradíciója és az újbor megszületése is, így mára a vendégszeretet szimbólumává vált. Szent Mártont amikor püspökké akarták megválasztani, egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak gágogásukkal elárulták őt.

Márton-napi időjárási megfigyelések
Márton-napján a sült liba mellcsontjából az időjárásra is szoktak jósolni; mégpedig:
Ha a lúd mellcsontja fehér, akkor a tél havas és enyhe lesz, de ha vörös, vörösesbarna, akkor hideg tél várható.
Márton-napjához kapcsolódóan, nem csak a libacsontból, de az aznapi időjárásból is meg szokták jósolni a következő telet, úgy mint:
Ha ködös Márton, akkor enyhe tél lesz, ha viszont havazik, erős tél várható.
Ha ezen a napon esik, utána a fagy elviszi a termést. De azt is megfigyelték, hogy márciusban olyan idő lesz, mint Márton-nap.
40 napig olyan idő lesz, mint Márton-napkor.
Az e napi szép időt, Szent Márton nyaraként is emlegetik Baranyában. De azt is jelentheti, hogy hideg lesz a tél. Továbbá,
kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön, azaz ha e napon havazik.

A népi hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, tilos volt mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozhatta.

back to top
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support